Regne de Cuix

Plantilla:Infotaula geografia políticaRegne de Cuix
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 17° 11′ N, 33° 50′ E / 17.18°N,33.83°E / 17.18; 33.83
CapitalNapata
Mèroe Modifica el valor a Wikidata
Dades històriques
Creacióc. 2180 aC Modifica el valor a Wikidata
Dissolucióc. 350 Modifica el valor a Wikidata

El Regne de Cuix (sovint apareix com a Kuš, Kuix o fins i tot Kush[1]) fou un antic regne africà situat a la confluència del Nil Blau, el Nil Blanc i el riu Atbara, en el territori que és ara la República del Sudan.

Fundat després del col·lapse de l'edat del bronze i la desintegració de l'Imperi nou d'Egipte, se centra a Napata en la seva fase primerenca. Després que el rei Kashta ("el cuixita") envaís Egipte en el segle viii aC, els reis cuixites governaren com a faraons de la dinastia XXV durant un segle, fins que van ser expulsats per Psamètic I el 656 aC.

Durant l'antiguitat clàssica, la capital imperial cuixita estava a Mèroe. Al principi de la geografia grega, el Regne meroític era conegut com a Etiòpia. El Regne de Cuix amb la seva capital a Mèroe va persistir fins al segle iv, quan es va afeblir i es va desintegrar a causa de revoltes internes.

Al segle i, la capital cuixita va ser capturada posteriorment per la dinastia de Beja, que va intentar reviure l'imperi. La capital cuixita fou finalment capturada i cremada fins als fonaments pel Regne d'Axum. Després de la caiguda de l'Imperi cuixita, van sorgir diversos estats en els seus antics territoris, entre aquests Núbia.


© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search